Ontdek Pretex

Pretex is een decoratie- en textielverharder. Het is is een milieuvriendelijke vloeistof op waterbasis. Het hecht aan allerlei natuurlijke materialen zoals papier, karton, garen, wol, textiel, pluche, hout, styropor, steen, gips, zand, zelfhardende klei, keramiek, (ongeverfd) leer, beton en rubber.

Diverse kleuren en maten

Pretex is verkrijgbaar in de kleuren transparant en antraciet (loodkleur), in 0,5 liter, 1liter en 5 liter flessen.

Pretex transparant is direct na het aanbrengen wit, tijdens het drogen wordt het lichtblauw. Het droogt echter volledig transparant op. Pretex antraciet is een dekkende kleur. 

Je kunt Pretex ook mengen met onze pigmenten om je persoonlijke kleur samen te stellen. Voor het kleuren van Pretex met pigmentpoeder adviseren wij om het pigmentpoeder eerst op te lossen met een klein beetje water. Dat voorkomt dat het gaat klonteren. Nadat het gedroogd is, is Pretex ook overschilderbaar met iedere gewenste verf.

Gebruik

Breng Pretex met een kwast aan op de gewenste ondergrond. Zorg ervoor dat alles goed bedekt is zodat er een gesloten systeem ontstaat. Daarmee maak je het product water- en weerbestendig.

Creaties gemaakt van een frame bedekt met aluminiumfolie bewerk en bedek je met Decopapier (handgeschept papier), stroken katoen of windsels. Decopapier is te verkrijgen in verschillende structuren en kleuren via de webshop. Scheur de scherpe snijranden van het papier af zodat er een rafelige kant ontstaat. Deze rand vloeit over (met verwerking van Pretex) in het werkstuk, een scherpe snijrand zie je altijd terug. Scheur het Decopapier in stukjes. Bewerk het volledig aan beide zijden met Pretex en druk het overlappend op het werkstuk. Werk van boven naar beneden zodat je goed kan zien of alles bedekt is. Voor een extra glad resultaat, kun je het werkstuk na bewerking met Decopapier nogmaals inmasseren met Pretex.

Voor een gehaakte creatie is het van belang dat de stof/garen goed doordrenkt is met Pretex. Onderdompelen en daarna nastrijken met een kwast is het beste. Mocht dit niet lukken dan kun je het aan beide zijden verven. Alles goed raken is het belangrijkste. Het moet als een film om de stof heen zitten zodat het beschermd is tegen vocht. Er mogen geen druppels of dikke lagen achter blijven, deze blijven zichtbaar. Het werkstuk moet goed uitharden in de juiste vorm.

Oude kleding, kinderkleertjes e.d. (bij voorkeur absorberende materialen) onderdompelen in de Pretex, uitwringen, draperen en met de kwast nastrijken. Eerst binnenste buiten onderdompelen en uitwringen en daarna het proces herhalen met de juiste zijde boven.

Drogen

Pretex is een sneldrogend product. Het kan aan de lucht drogen. Je kunt het droogproces versnellen door het te föhnen. Als eerste droogt de toplaag waardoor het werkstuk direct te bewerken is met bijvoorbeeld acrylverf. Door deze snelle droging is het mogelijk om een heel werkstuk in één dag volledig af te maken. Het volledige uitharden heeft meer tijd nodig.

Als je een creatie met meerdere lagen stof maakt, dan duurt het langer voordat het door en door droog is. Je kunt zo'n werkstuk het beste vier weken bij kamertemperatuur laten uitharden.

Een frame bewerkt met folie en Decopapier heeft een week binnen op kamertemperatuur nodig om volledig uit te harden.

Een haakwerk moet minimaal twee weken bij kamertemperatuur uitharden in de juiste vorm. Gebruik eventueel plastic/aluminiumfolie/luchtzakjes o.i.d. om de vorm te behouden.

Buiten

Werkstukken bewerkt met Pretex kunnen na volledig uitharding (één tot vier weken) zonder toevoegingen naar buiten en zijn (mits goed bewerkt) beschermd tegen water en alle weersomstandigheden.

Als je het werkstuk bewerkt hebt met een acrylverf of andere kleuring, dan kun je het behandelen met vernis om de gewenste kleur te behouden. Mocht de creatie na enige jaren teruglopen of beschadigen dan kun je het bijwerken met Pretex en opnieuw kleuren. Als het werkstuk is behandeld met vernis, eerst even licht opschuren. Denk aan de droogtijd na herstellen!

Bescherming

Gebruik tijdens het werken met Pretex eventueel wegwerphandschoenen om je handen te beschermen. Draag oude kleding of bescherm je kleding tegen vlekken. Als Pretex terecht is gekomen op de kleding, direct uitspoelen met handzeep en warm water. Eenmaal opgedroogd, is Pretex niet meer te verwijderen.

Gereedschap reinigen met warm water.

Bewaren

Pretex bewaren op kamertemperatuur in de gesloten originele verpakking. Op deze manier kun je Pretex jaren bewaren. Bedorven Pretex herken je aan de geur. Als het een rottende geur heeft is het niet meer te gebruiken.

© 2017 - 2024 Paverpol International | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel